5 redenen om te beleggen in een ETF

Een ETF, daar heb je vast wel eens van gehoord, maar wat is een ETF nu precies? Een ETF is de afkoring voor Exchange Traded Funds. Dit zijn fondsen die worden verhandeld op de beurs. Ze worden ook wel index trackers of trackers genoemd. Deze naam komt door het feit ze in principe de koersen volgens van een bepaalde index. Zo kun jij beleggen in een bepaalde index zonder dat jij deze aandelen allemaal afzonderlijk aan moet schaffen. In dit artikel gaan we verder in op de voor- en nadelen en redenen waarom jij zou moeten beleggen in een ETF.

Inhoudsopgave

Wat is een ETF?

Om te kunnen begrijpen wat de voordelen en redenen zijn waarom jij zou moeten investeren in één of meerdere ETF’s is het handig te begrijpen wat een ETF exact is. Om het eenvoudig uit te leggen, is een ETF een mandje met aandelen die de koers van alle aandelen volgt. Je kunt je namelijk voorstellen dat het voor een beginner een hele uitdaging kan zijn om de top 25 aandelen uit bijvoorbeeld Amerika te kopen. Wanneer je er voor kiest om bijvoorbeeld de S&P 500 te kopen, dan betekend dit jij automatisch belegt in de 500 grootste bedrijven van Amerika. Je kunt je voorstellen, dat wanneer jij al deze aandelen afzonderlijk zou moeten aanschaffen het je een vermogen kost. Daarnaast is het ook voor de passieve belegger een perfecte manier om periodiek te beleggen. Zo hoef je niet veel uitzoekwerk te doen en kun jij probleemloos iedere maand een paar ‘ETF’s’ bijkopen.

Reden om te beleggen in een ETF.

Het voordeel aan beleggen in een ETF, is dat het vooral voor beginners het ideale instrument is om mee te starten. Wanneer je gaat beleggen in een ETF zorg je direct voor een goede spreiding binnen je aandelen portefeuille. Daarnaast zijn de kosten relatief laag en is het rendement op lange termijn aanzienlijk. Kortom, een mooi rendement tegen een laag risico. Om je een idee te geven, gaan we hieronder gedetailleerd verder op een 5-tal reden waarom jij zou moeten beleggen in een ETF.

Verkleind risico

Wanneer je gaat beleggen, dan is de juiste spreiding van groot belang. Wanneer je ervoor kiest te investeren in een ETF, dan is dit relatief eenvoudig te realiseren. Dit heeft te maken met het feit dat een ETF vanuit zichzelf bestaat uit verschillende aandelen. Wel is het afhankelijk van welke ETF jij kiest hoe groot de spreiding is. Het is dus van belang op te letten op welke regio’s en sectoren deze ETF zich richt. Daarnaast kun je aan het aantal aandelen waaruit een ETF bestaat goed zien hoe groot de spreiding daadwerkelijk is.

Lagere instapdrempel

Een andere reden waarom jij zou moeten beleggen in ETF’s zijn de kosten die je betaald. Deze kosten zijn in vergelijking met een beleggingsfond soms wel tot 0,5% lager. Waar de kosten voor een ETF vaak maximaal 0,5% zijn, ligt dit voor een beleggingsfonds vaak op 1% of zelfs soms hoger. Dit heeft ermee te maken dat een beleggingsfonds daadwerkelijk wordt beheerd. Bij een ETF is dit niet het geval. Doordat deze kosten laag zijn, is het voor velen de ideale manier om te beleggen in een ETF. Daarnaast is het verschil in kosten op lange termijn natuurlijk een enorm verschil. Je kunt je voorstellen dat wanneer jij periodiek belegt 0,5% een gigantische impact kan hebben op je uiteindelijke eindkapitaal.

Hoger spreiding

Beleggen gaat altijd gepaard met risico’s toch kun jij door te beleggen in een ETF je risico’s aanzienlijk verkleinen. Dit komt door wanneer je kiest voor een ETF je geld is onderverdeeld onder allerlei verschillende aandelen. Wanneer er binnen je ETF dus één of meerdere aandelen zijn die op dat moment even niet zo goed presteren, kunnen andere dit verlies compenseren. Wel is het belangrijk dat je kiest voor een ETF met duidelijke spreiding. Je kunt namelijk ook kiezen voor een ETF in een bepaalde sector. Wanneer deze sector dan door wat voor reden dan ook door omstandigheden in zwaar weer zit, kan je volledige ETF dalen. Daarom is het belangrijk, dat wanneer jij kiest voor een ETF in één sector je hier meerdere sectoren aanhoudt. Op deze manier houd jij spreiding en kun jij je risico tot het minimum beperken.

Kosten blijven beperkt

Als je net begin met beleggen, dan is het belangrijk dat jij je goed inleest. De informatie die je overal kunt vinden is enorm en dak daardoor nog wel eens overweldigend zijn. Vragen die jij jezelf waarschijnlijk direct stelt zijn; ‘Welke aandelen moet ik kiezen’ ‘hoe weet ik of een aandeel goed is?’ ‘hoe bouw ik een goede portefeuille op?’ Vooral wanneer je net begint kan het een hele uitdaging zijn deze vragen te kunnen beantwoorden. Daarnaast speelt natuurlijk ook het budget een rol. Met een ETF kun je namelijk relatief laag instappen. Wanneer jij spreiding wilt aanbrengen met losse aandelen, dan zal dit bedrag direct een stuk hoger liggen.

Wanneer je namelijk kiest voor een ETF, dan beleg jij een klein stukje in alle onderliggende aandelen. Zo hoef jij niet na te denken welke aandelen je allemaal zou willen aanschaffen, maar heb jij een mooie gespreide portefeuille die jij zelf periodiek kunt uitbreiden met meerdere ETF’s.

Langer termijn rendement

Wanneer je kiest voor een ETF, dan is je rendement doorgaans op de lange termijn beter, dan wanneer jij investeert in individuele aandelen. Wanneer we namelijk gaan kijken naar een analyse die periodiek (ieder halfjaar) wordt uitgevoerd op de S&P 500 & Down Jones in tegenstelling tot verschillende beleggingsfondsen, dan zien we dat wanneer we gaan kijken naar de Europese beleggingsfondsen deze het circa 90-95 minder goed doen dan deze ETF’s. Dan wordt er gekeken naar een periode van de afgelopen 10 jaar.

Zijn ETF’s iets voor jou?

Wanneer je net begint met beleggen, maar ook wanneer je een gevorderde belegger bent is het verstandig een deel van je portefeuille te vullen met één of meerdere ETF’s. Vooral wanneer je net begint in de wereld van beleggen moet je niet de illusie hebben dat jij betere aandelen weet uit te kiezen dan welke in een ETF zitten. Mede hierdoor is pensioenbeleggen en beleggen voor je kinderen in een ETF ontzettend populair. Je kunt dit periodiek doen en naarmate de tijd vordert groeit je rendement. Als we ervanuit gaan dat jij vanaf de geboorte van je kind iedere maand 100 euro belegt in een ETF met een gemiddeld rendement van 7% betekend dit dat jij na 18 jaar een kapitaal hebt opgebouwd van 42.330 euro. En dit met een investering van totaal 21.600. Een leuke startkapitaal voor een kind van 18 toch? Een rendement van maar liefst 20.730 euro. Ik kan je verzekeren, dit ga je op je spaarrekening niet halen.

Conclusie

Loop jij al langer met het idee om te beginnen met beleggen, dan is het verstandig je in te lezen in ETF’s. Zoals je ziet is het starten relatief laagdrempelig en kun jij met een relatief laag bedrag op lange termijn ontzettende mooie rendementen realiseren. Wel is het belangrijk dat jij jezelf realiseert dat beleggen altijd gepaard gaat met bepaalde risico’s, maar door de juiste keuzes te maken kun jij deze risico’s wel tot het minimum beperken.