Ethereum in een notendop

wat is ethereum

Bij de naam Ethereum, denken veel mensen direct aan cryptovaluta. Maar Ethereum is zeker geen digitale munt. Op dit platform wordt overigens wel een digitale munteenheid gebruikt. Deze heeft de naam Ether. In dit artikel zullen we je in eenvoudige taal uitleggen wat Ethereum precies is en wat je er mee kan.

Wat is Ethereum?

Ethereum is zoals gezegd, een decentraal digitaal platform dat is gebaseerd op blockchaintechnologie. Dit is een technologie voor het uitwisselen van data. Deze techniek, die al tientallen jaren bestaat, was vooral gericht op digitale valuta. In 2015 lanceerde ontwikkelaar Vitalik Buterin een blockchain met de naam Ethereum, die als basis de Bitcoin technologie gebruikt. Het nieuwe aan dit platform was de veel bredere scope. Wat is ethereum?

Ethereum is in beginsel een op blockchain gebaseerd opensource platform waarop ontwikkelaars decentrale apps kunnen ontwikkelen en aanbieden zonder tussenkomst van derde partijen. In plaats daarvan worden smart contracts gebruikt. Dit zijn stukjes software waarmee een allerlei soorten transacties kunnen worden uitgevoerd. Enkele voorbeelden zijn, de opslag van data waarvoor een strenge toegangsregeling geldt, maar ook financiële dienstverlening of crowdfunding acties en zelfs games.

De uitvoering ervan start pas op het moment dat er aan alle door de ontwikkelaar vastgelegde voorwaarde is voldaan. De transacties worden geregistreerd in het digitale orderboek en zijn publiek toegankelijk.

De miners, dit zijn in feite de knooppunten (servers) in het netwerk, verzorgen al het nodige rekenwerk en de verificaties. Als tegenprestatie ontvangen zijn Ether. Dit is de digitale munt van het platform. Ontwikkelaars kunnen deze weer kopen zodat zij de diensten kunnen betalen, die zij afnemen op het netwerk. Ether is na Bitcoin, een van de meest waardevolle cryptovaluta van dit moment.

Voor- en nadelen van Ethereum

Zoals ieder platform heeft Ethereum bepaalde voor- en nadelen.

Voordelen:

  • Het platform is zeer goed beveiligd tegen hackers en bepaalde criminele en frauduleuze acties van buitenaf.
  • Het platform kent geen downtime, doordat decentrale apps niet worden uitgeschakeld en niet onderuit kunnen gaan.
  • Sabotage of censuur is onmogelijk, doordat de vaststelling van de data plaatsvindt via een zogenaamd consensusmodel.

Nadelen:

  • Eventuele fouten in smart contracts zijn heel moeilijk te herstellen

Blog

Yuan coin uitleg

De enorme keuze uit crypto’s kan de juiste keuze ontzettend lastig maken. Vooral wanneer je net begint met investeren, kan het ontzettend moeilijk zijn om te bepalen waar jij in wilt gaan investeren. De kans dat jij investeert in bitcoin en eventueel at alternatieve munten is vrij groot. Toch zijn er bepaalde munten die op […]

Read More
Blog

Bitvavo app uitleg

Voor wie wil handelen in crypto’s zoals bitcoins en altcoins, dient in het bezit te zijn van een zogeheten ‘broker’ account. Waar we in Nederland ‘DeGiro’ kennen voor reguliere aandelen, is Bitvavo aan te raden wanneer het gaat om het handelen in crypto’s. Via de website maak je eenvoudig een gratis account aan zodat je […]

Read More
Blog

Welke crypto exchange gebruiken?

Als je gaat starten met beleggen in crypto, is het kiezen van een crypto exchange een van de eerste stappen. Hoewel crypto momenteel een gevestigde naam heeft in de beleggerswereld, blijft er toch ook veel onduidelijk of onzeker. Doordat de koers van crypto sterk kan fluctueren, blijft het onvoorspelbaar hoe jouw crypto het gaat doen. […]

Read More